Herinneren aan 3 maart 1945

Op 3 maart 1945 werd de wijk Bezuidenhout in Den Haag getroffen door een verwoestend bombardement. In het licht van de bevrijding werd de wijk per vergissing gebombardeerd door de Engelse luchtmacht. Het plan was de V2-installaties in het Haagse Bos te treffen. Niet deze installaties maar de wijk werd in het hart geraakt. Een groot deel van de wijk lag in puin, honderden mensen lieten bijgevolg het leven of raakten gewond en tienduizenden verloren hun huis. Stichting 3 maart ’45 zet zich in voor blijvende aandacht voor deze ramp en haar vele slachtoffers. Daarbij willen we vooral het verhaal van deze historische gebeurtenis levendig houden voor de huidige generatie in de wijk en de stad Den Haag.
Jaarlijks organiseren wij rond 3 maart een officiële herdenking van het bombardement op Bezuidenhout.
Dit doen we samen met mensen die het bombardement hebben meegemaakt en de ramp hebben overleefd,  wijkbewoners en Haagse organisaties. Ook vertellen we het verhaal met een wandelroute ‘Wandelen door historie van Bezuidenhout’ met foto’s, filmpjes en verhalen van het straatbeeld van voor én na het bombardement. Informatie over de wandelroute kunt u vinden op www.BB45.nl. Ook vindt u hier aanvullende informatie en een quiz voor kinderen. The historical walking tour BB45 is also available in English.

Welkom op de website van de Stichting 3 maart ’45

NIEUWS:

Samen herdenken op afstand (online, woensdag 3 maart 2021)
In 2021 staan we opnieuw stil bij de slachtoffers van het bombardement van 3 maart 1945. Het bestuur gaat er vanuit dat er in maart nog steeds strikte Coronamaatregelen van kracht zijn. Dat betekent dat we herdenken in een andere vorm: zonder publiek en online samenkomen. Ook in deze aangepaste vorm hebben we veel aandacht voor de overlevenden van het bombardement en delen met u hun verhalen.

De herdenking zal plaatsvinden op woensdag 3 maart 2021 in een online 3maart-ontmoeting. Wij nodigen u allen uit voor onze herdenkingsbijeenkomst van 19.00 tot 20.00 uur. Tijdens de ontmoeting vertellen enkele ooggetuigen en hun familie over wat zij hebben beleefd en kunt u met hen in gesprek gaan in klein gezelschap in digitale ‘huiskamers’. Doet u mee? Stuur ons een berichtje, zodat wij u de gegevens kunnen sturen voor de digitale ontmoeting. U kunt ons bereiken via 3maart45@gmail.com.

Bij elke herdenking staat de ontmoeting en verhalen uitwisselen centraal (zoals in 2018). Dit jaar ontmoeten we elkaar online (foto Koen de Lange)

Nieuw: herinneringsboek “Een bombardement om nooit te vergeten”
In 2020 is het 75 jaar geleden dat de bommen op het Bezuidenhout vielen. Een jaar na dit bombardement vindt op 3 maart 1946 op het kale Juliana van Stolbergplein met op de achtergrond de ruïnes van het verwoeste Bezuidenhout de eerste herdenking plaats in Den Haag. Er zullen er nog vele volgen op verschillende locaties.

Op 3 maart 1946 is de eerste herdenking van het bombardement, midden in de verwoeste wijk (Foto: Fotopersbureau Van den Heuvel / Haags Gemeentearchief)

De verhalen en gebeurtenissen rond de herdenkingen van 3 maart 1945 en in het bijzonder het werk van Stichting 3 maart ’45 hebben we in woord en beeld vastgelegd in een herinneringsboek: “Een bombardement om nooit te vergeten”. De stichting werkt hierin samen met auteur Frans Holtkamp, theoloog en oud-pabodocent en auteur Roeland Gelink, journalist van Bezuidenhout Nieuws.
Het boek presenteren we bij de herdenking in maart 2021 en is daarna te koop via de stichting (3maart45@gmail.com). Meer informatie volgt.

TERUGBLIK:

Memorabele 75 jaar herdenking bombardement Bezuidenhout (3 maart 2020)

Herdenking ceremonie (foto’s: Koen de Lange)

Op dinsdag 3 maart 2020 stonden we stil bij het bombardement op Bezuidenhout, nu 75 jaar geleden. Dit was in het bijzijn van een groot aantal overlevenden van het bombardement, familieleden, wijkbewoners, stadsgenoten en veel jongeren uit de wijk. De verhalen bij de kransleggingen brachten ook nu weer de tijd van toen helder terug. Deze ramp mag niet vergeten worden.
Gedurende de dag zijn vele gedichten en toespraken gehouden, verhalen verteld van ooggetuigen en beelden met elkaar gedeeld in een ontmoeting. Een (foto)verslag laat een mooi beeld zien; op de website www.BB45.nl/bezuidenhout-herdenkt (routebord 2) zijn alle verhalen terug te lezen.

Er zijn ook vele filmpjes gemaakt. Hier laten we de film zien van de Stichting Haagse Dingen, die zowel de gebedsdienst als de ceremonie mooi verbeeld. Ook OmroepWest legde de herdenking vast op film.

Wij, het bestuur van Stichting 3 maart ’45, kijken terug op een bijzonder mooie dag. Hiervoor willen we iedereen bedanken die dit mede mogelijk heeft gemaakt. Dankjewel dat we samen de herinnering levend mogen houden!

Namen laten leven 
‘Alle namen horen zeker vijf maal op het puntje van de tong van een beste vriend te liggen bij de vraag naar wie zijn of haar beste vriend is en waarom (…) want een naam wil leven.’ Tsead Bruinja, Dichter des Vaderlands, heeft het jaar ’75 jaar vrijheid’ pakkend verwoord in het gedicht ‘hoeft een naam iets?’ Bij de herdenking hebben we de namen van de ruim 500 slachtoffers van 3 maart 1945 zichtbaar gemaakt, opdat zij niet vergeten worden. Scholieren hebben naambordjes gemaakt die bij het beeld van Juliana van Stolberg zijn geplaatst.
De slachtofferlijst is samengesteld na grondig onderzoek van Stichting WO2 Sporen en is op onze website bb45.nl te vinden (bij ‘het bombardement‘). De namen zijn opgenomen in de lijst van slachtoffers van de oorlog van de Oorlogsgravenstichting. De zoektocht naar nieuwe namen gaat door. Voor meer informatie en het aanleveren van informatie over slachtoffers kunt u contact opnemen met Stichting WO2 Sporen.

Overige activiteiten: 
Naast de herdenking is Stichting 3 maart ’45 aanwezig op Haagse historische evenementen om het verhaal van het bombardement Bezuidenhout aan de stad te vertellen.  Een verslag van deze activiteiten is te lezen bij ‘Nieuws‘.

Nieuwsbrief Stichting 3 maart ’45
Wij houden u op de hoogte van onze activiteiten met een digitale nieuwsbrief.  De laatst uitgebrachte nieuwsbrief staat onder ‘Nieuws‘. U kunt zich aanmelden via de link onderaan de nieuwsbrief of door een e-mail aan ons te sturen: 3maart45@gmail.com .

****************************************************
Dit is een uitgave van Stichting 3 maart ’45.
Secretariaat: Jacob Mosselstraat 23 A, 2595 RD Den Haag
e-mail: 3maart45@gmail.com
telefoonnummer: 06-15284173

Op deze website kunt u verhalen en artikelen lezen en foto- en filmmateriaal zien van het bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945 en de jaarlijkse herdenking. De stichting streeft er naar de informatie zo juist mogelijk weer te geven. Mocht u aanvullingen hebben, dan vernemen wij die graag.

Het bombardement in filmbeeld
In deze documentaire beelden van de vernietiging en getuigenissen van slachtoffers. De video  duurt ruim 17 minuten. De film is in 1995 gemaakt in opdracht van Stichting 3 maart ’45. Druk op de play knop om de film te starten. Meer video’s met interviews kunt u op onze website zien bij Video’s.